Op de gipskamer wordt u behandeld door gipsverbandmeesters. Wij zijn verpleegkundigen of fysiotherapeuten die de opleiding tot gipsverbandmeester hebben gevolgd. Van maandag tot en met vrijdag draaien we de traumapoli van 08.15 tot 16.30 uur. Tijdens deze poli behandelen we patiënten met aandoeningen of letsels aan botten, pezen, gewrichten of banden. Daarnaast behandelen we patiënten na een operatie of met wonden door bijvoorbeeld diabetes.

We zien veel patiënten op afspraak, maar zien ook spoedpatiënten. Tegenwoordig is het mogelijk om bij sommige huisartspraktijken röntgenopnames te maken waarna patiënten bij het zien van bijvoorbeeld een breuk naar ons doorgestuurd worden. Ook via onze eigen röntgenafdeling krijgen wij spoedpatiënten doorgestuurd die wij direct behandelen. Hierdoor kan het soms voorkomen dat de wachttijd wat langer is dan gewenst.

Wij werken zoveel mogelijk zelfstandig en onze behandelingen zijn erg uiteenlopend. We leggen verschillende soorten gips aan. Bijvoorbeeld van harde en zachte materialen en ook maken we afneembare gipsen. Ook hebben we een groot assortiment aan walkers, braces en leggen we voor verschillende aandoeningen medical tape aan. Daarnaast reponeren (het zetten van een breuk of een gewricht dat uit de kom is) en verdoven wij zelf. Naast het behandelen van patiënten begeleiden wij ook gipsverbandmeesters in opleiding uit het Ommelander Ziekenhuis en het UMCG.

Het krijgen van gips is nooit leuk. Daarom proberen we het zo leuk mogelijk te maken door het gips op te vrolijken. We hebben een groot assortiment aan glitters, plaatjes, stickers en sjablonen. Op onze Instagrampagina staan meerdere van deze creaties.

Albers spreekuur

Op dinsdag is orthopedisch schoenmaker Albers uit Bunde aanwezig. Patiënten kunnen door een medisch specialist worden doorverwezen voor het aanmeten van nieuwe steunzolen of orthopedische schoenen.

Handenspreekuur

Op vrijdag is er een handtherapeut aanwezig om samen met de traumachirurg en gipskamer een passende behandeling voor uw klachten te vinden.

Het verwijderen van gips

Sommige soorten gips dienen met een speciale gipszaag verwijderd te worden. Het materiaal is zo hard dat dit met een gipsschaar niet lukt. De gipszaag draait niet als een cirkelzaag in het rond maar trilt. Door de kartels die aan het zaagblad zitten trilt het gips kapot. De eventuele watten en kous die onder het gips zitten trillen mee. Hierdoor komt de zaag niet op de huid. Wel maakt de zaag veel lawaai, dit komt door de stofzuiger. Deze zuigt de deeltjes op die vrijkomen bij het doorzagen van het gips. Lees hier meer >>

Folders

Contact

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.15 tot 15.45 uur op het telefoonnummer: 088 066 1000. Als u buiten deze tijden acute problemen heeft met uw gipsverband, dan kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

Gerelateerde specialismen

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback